Kako da spremate testenine kao pravi Italijan?
Podrazumeva se da svaki Italijan zna kako da spremi klasičnu pastu sa sosom od paradajza. Ipak, oni veštiji znaju trikove koji će učiniti da vaše testenine budu savršene.
YAHOO! IZVOR: 
Foto: Thinkstock
Dva odlična kuvara, Rikardo i Stefano Kasiragi Paleari savetuju kako da napravite najbolju testeninu sa sosom od paradajza koju ste u životu probali.
Pre svega, treba napraviti sos. Naspite malo maslinovog ulja i sitno seckan crni luk u tiganj. Ispržite luk dok ne postane zlatne boje i dodajte oko 800 grama sitno seckanih paradajza. Posolite i krčkajte sos 10 minuta.
U veliki lonac pun posoljene ključale vode dodajte pastu. Uz sos od paradajza tradicionalno se koriste špagete. Zapamtite, testeninu dodajete tek kad voda počne da ključa i promešajte.
Probajte pastu nešto pre isteka vremena kuvanja označenog na pakovanju, kako biste proverili da li je gotova. Špagete treba da su “al dente”. Procedite kad ocenite da je gotova.
Dodajte špagete u sos i promešajte. Preko dodajte sveže rendan parmezan ili Grana Padano.
To su osnove ovog recepta, ali Rikardo i Stefano preporučuju još neke trikove koji će pastu u paradajz sosu učiniti “baš italijanskom”.
Pre svega, treba napraviti sos. Naspite malo maslinovog ulja i sitno seckan crni luk u tiganj. Ispržite luk dok ne postane zlatne boje i dodajte oko 800 grama sitno seckanih paradajza. Posolite i krčkajte sos 10 minuta.
U veliki lonac pun posoljene ključale vode dodajte pastu. Uz sos od paradajza tradicionalno se koriste špagete. Zapamtite, testeninu dodajete tek kad voda počne da ključa i promešajte.
Probajte pastu nešto pre isteka vremena kuvanja označenog na pakovanju, kako biste proverili da li je gotova. Špagete treba da su “al dente”. Procedite kad ocenite da je gotova.
Dodajte špagete u sos i promešajte. Preko dodajte sveže rendan parmezan ili Grana Padano.
To su osnove ovog recepta, ali Rikardo i Stefano preporučuju još neke trikove koji će pastu u paradajz sosu učiniti “baš italijanskom”.
Dodajte malo svežeg bosiljka

Foto: tracy Benjamin/ Flickr.com
Stavite pregršt listova bosiljka (oko 10 grama po čoveku) u blender ili avan, a zatim mu dodajte malo vode u kojoj su se kuvale špagete, malo ulja i soli. Usitnite dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte pasti sa paradajzom.
Stavite pregršt listova bosiljka (oko 10 grama po čoveku) u blender ili avan, a zatim mu dodajte malo vode u kojoj su se kuvale špagete, malo ulja i soli. Usitnite dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte pasti sa paradajzom.
Značaj dobrih sastojaka

Foto: Annie/ Flickr.com
Kod svih jednostavnih jela, ključ je u odabiru sastojaka. Treba da koristite integralnu pastu i sezonske sastojke. Italijani obično kupuju namirnice od lokalnih proizvođača, pa ako imate priliku, učinite isto.
Kod svih jednostavnih jela, ključ je u odabiru sastojaka. Treba da koristite integralnu pastu i sezonske sastojke. Italijani obično kupuju namirnice od lokalnih proizvođača, pa ako imate priliku, učinite isto.
Kako da pasta bude “al dente”?
Unutrašnji deo testenine treba da je kuvan i da je pasta blago elastična. Doslovno značenje izraza “al dente” je “kuvano do tačke da testeninu možete da pregrizete”. U suprotnom dobijate pretvrdu ili prekuvanu pastu koja se doslovno rastopi u ustima.
Najbolji način da ocenite da li je gotova je da je probate pre vremena kuvanja označenog na pakovanju. Ukratko, ne verujte uvek onom što piše, jer vreme kuvanja zavisi od mnogih faktora – od kvaliteta vode, do spoljne temperature.
Najbolji način da ocenite da li je gotova je da je probate pre vremena kuvanja označenog na pakovanju. Ukratko, ne verujte uvek onom što piše, jer vreme kuvanja zavisi od mnogih faktora – od kvaliteta vode, do spoljne temperature.
Kakvu vrstu lonca treba koristiti?
Najbolji izbor je širok i plitak lonac, u kom se špagete neće izlomiti. U njega treba sipati po litar vode na svakih 100 grama testenine. Pre nego što proključa, dodajte 10 grama soli po litru vode, za kasnije pastu koja vam odgovara.
Sos od paradajza nije jedina opcija

Foto: Thinkstock
Upamtite da je ključ italijanskih testenina u jednostavnosti. Italijani uglavnom jedu testenine bez ikakvog sosa, prelivene maslinovim uljem i posute parmezanom.
Ako nemaju sira, koriste naseckane bademe i bilje. Uvek koristite ono koje je najsvežije.
Korisno je imati i sušene paradajze koji transformišu ukus testenine u trenutku. Osim toga, možete je posuti kaparima.
Ako nemaju sira, koriste naseckane bademe i bilje. Uvek koristite ono koje je najsvežije.
Korisno je imati i sušene paradajze koji transformišu ukus testenine u trenutku. Osim toga, možete je posuti kaparima.
Parmezan ili pekorino?
Neki bi rekli da je najbolji sir za testenine parmezan, ali pekorino je takođe odličan izbor. Takođe, od nedavno ga možete kupiti i u Srbiji u svim bolje snabdevenim prodavnicama. Dobar izbor su i različite samlevene semenke – lan, suncokret, susam...
Kako da pripremite testenine za zabavu?

Foto: Mark Manguerra/ Flickr.com
Pasta se smatra idealnim jelom za večere s prijateljima, ali treba da budete oprezni. Nije lako skuvati pastu za mnogo ljudi.
Rizikujete da dobijete prekuvanu pastu ili da imate previše ili premalo sosa. Najbolji rezultat ćete postići ako pripremite pasta salatu, koja se priprema unapred. Hladne testenine mogu se ukombinovati sa svežim sastojcima, poput kockica paradajza, mocarele i slično.
A sad, buon appetito (prijatno)!
Pasta se smatra idealnim jelom za večere s prijateljima, ali treba da budete oprezni. Nije lako skuvati pastu za mnogo ljudi.
Rizikujete da dobijete prekuvanu pastu ili da imate previše ili premalo sosa. Najbolji rezultat ćete postići ako pripremite pasta salatu, koja se priprema unapred. Hladne testenine mogu se ukombinovati sa svežim sastojcima, poput kockica paradajza, mocarele i slično.
A sad, buon appetito (prijatno)!
Нема коментара:
Постави коментар