субота, 17. мај 2008.

Juha od bundeve-čorba

Juha od bundeve-čorba Jesenje sivilo i nedostatak sunčanih dana jednostavno ćete rastjerati juhom od bundeva koja krijepi i grije. Vrijeme pripreme 1 h i 15 min Sastojci za 6 osoba 700 g očišćene bundeve 6 češnjeva češnjaka 4 žlice maslinova ulja 2 srednja poriluka 1 grančica celera 50 g riže dugog zrna 3 Povrtne kocke Podravka 1,4 l vode
sol
papar 4 žlice nasjeckanog peršina Priprema 1. Bundevu narežite na dugačke kriške i stavite na pleh za pečenje zajedno s neoguljenim češnjakom i 2 žlice maslinova ulja. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta, odnosno do smećkaste boje. 2. Ohladite bundevu, očistite češnjak pa ih zajedno usitnite u električnoj sjeckalici. 3. U posudi zagrijte preostalo ulje, dodajte narezani poriluk i celer te pirjajte na laganoj vatri oko 5 minuta. 4. Dodajte rižu, povrtne kocke, zalijte kipućom vodom i kuhajte još 15 do 20 minuta dok riža nije kuhana. 5. Pire od bundeve umiješajte u juhu, dodajte papar, nasjeckani peršin, po potrebi dosolite i sve zajedno kratko prokuhajte. Posluživanje Po želji, juhu od bundeve poslužite sa žlicom kiselog vrhnja. Savjet Umjesto riže možete upotrijebiti krumpir narezan na sitne kockice. Ovo možete i zamrznuti Zamrzavanje: Juhu pripremite do kraja. Ohladite je, rasporedite po obrocima u odgovarajuće posude s poklopcem ili plastične vrećice i zamrznite.
Odmrzavanje: Posude ili vrećice s juhom uronite na trenutak u vruću vodu kako bi se zamrznuta juha odvojila od stijenki. Zatim je prebacite u posudu s malo vode i zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi.
Trajnost: 90 dana. Juha yin-yang
Juha yin yang Za žutu krem-juhu:
1 luk narezan na kockice
2 šalice bundeve narezane na kockice (predlažemo hokaido ili argenta bundevu)
korijen narančaste mrkve narezan na kockice
maslinovo ulje
sol

Za smeđu krem-juhu:
250 g crnog graha (skuhati)
korijen žute mrkve narezan na kockice
1 luk narezan na kockice
soja-sos
rižin ocat

Žuta juha:
Pirjati na ulju luk i mrkvu te dodati bundevu, vodu i sol. Kuhati 40 minuta. Sve izmiksati.

Smeđa juha:
Pirjati na ulju luk i mrkvu te dodati kuhani grah i vodu. Kuhati 40 minuta. Pred kraj začiniti. Sve izmiksati.

Obje guste izmiksane juhe paralelno ulijevati u tanjur. Ukrasiti s po jednim komadićem druge juhe.

Нема коментара: