- Mus od guščije jetrice
Teško bi bilo zamisliti hladni buffet bez musa od guščije jetrice ili kao ga još nazivaju parfe.Svojim okusom i izgledom zadovoljava i naj strožije kriterije gurmana.
Sastojci za 8 osoba
Mus od guščije jetrice .-2 | |
---|---|
400.-gr. | - guščije džigerice |
100.- gr | 100.- gr.- maslaca |
½.-dcl | ulja |
1. dl- | mleka |
60.- gr | crnog luka |
100.- gr | sos bešamel |
300.- gr | mesnog aspika |
2.- dl. | -slatke pavlake ulupane |
5.- gr | -soli |
2.- gr | bibera |
5.- gr | začina za paštete |
½.- dl | konjaka |
Priprema
Način pripremanja : #u posudu sa ugrijanim uljem staviti seckani crni luk pržiti tako da bude svetle boje. Dodati isečenu džigericu , posoliti , pobiberiti , i dodati začin za paštete. #Dalje dinstati , da postane mekano . #Propasirati te ostaviti da se ohladi.# Pensto izmešati maslac, dodati pasiranu džigericu i bešamal pa sve to izmešati da se dobije glatka masa . #Ovo mešati na ledu i dodavati aspik tempirani tj. rashlađen.Na kraju dodati konjak i ulupanu pavlaku, koju lagano umešamo u masu tj. mus. #U posudu sa ledom i vodom staviti formu prikladnu za mus, pa je napuniti tečnim tempiranim aspikom. Kad se aspik uhvati na zid forme nekoliko milimetara debljine izručiti aspik iz forme. #Tako je forma spremljena za dekorisanje i punjenje musom .#Zaliti aspikom i ostaviti u frižider da se stegne pre serviranja. #Umočiti formu u vrelu vodu kratko i odmah izručiti mus na pliticu za serviranje. Dekorisati zelenom salatom i peršunovim listom.
Posluživanje
Jelo se može posluživati kao samostalno ili kao predjelo u sastv menija za buffet neizostavno.Lepa boja se dobiva dodavanjem u mesni aspik malo kolera ili vorčestera
Нема коментара:
Постави коментар