Smuđ u aspiku -šofroad
Kombinacija bele rečne ribe i plodova mora predstavlja praznik za oči i dušu.To je gastronomska oda radosti i ljubavi .Istinska je sinfonija ulivanja reke u more Neka sva čula uživaju
Sastojci za 6 osoba
Smuđ u aspiku -Šofroad | |
---|---|
1,5.- kg | - smuđa |
300.- gr. | - mešano povrće smrznuto |
100.- gr | - crnog luka, |
2.- kom. | - limunovog soka |
1.- kg. | - francuska salata gotova |
500.- gr | - ribljeg aspika |
4.- kom. | - tvrdo kuvanog jajeta |
½.- lit | - tatar sosa |
3.- dl | - belo vino |
1.- kom. | - lovorov list |
20.- gr. | - soli |
5.- gr. | - bibera. |
Za dekoraciju: | |
1. | francuskim peršunom |
2. | kavijarom |
3. | suvim lososom |
4. | rakovima jakovskim kapicama |
Priprema
Način pripremanja:
- Ribu filirati pa oba filea povezati tankim kanapom. Lepo formirati i posoliti .
- Mešano povrće , glavu i kosti staviti u posudu za kuvanje ribe . Naliti vodom tako da ogrezne.
- Dodati začine , vino , limunov sok, i sve to kuvati oko pola sata. Zatim procediti i tako dobijemo riblji fond.
- U riblji fond dodati riblje fileje i lagano poširati oko šest min,. Izvaditi iz fonda i ribu rashladiti držati u frižider do upotrebe.
- Dobro ohlađene fileje smuđa iseći na jednake komade i servirati na podlogu francuske salate.
- Dekorisati slično. Tatar sos se servira posebno .
- Velike komade ribe kad treba kuvati u celo u zavisnosti od veličine ribe, kuvamo od 30’ – 40’—min. .
- Ribu treba šmizirati tempiranim aspikom ili šofroadirati kao što se vidi na slici.
Posluživanje
Jelo služiti kao hladno predjelo i za potrebe hladnog buffeta
Нема коментара:
Постави коментар