недеља, 18. мај 2008.

Smuđ u aspiku -šofroad

Smuđ u aspiku -šofroad

Kombinacija bele rečne ribe i plodova mora predstavlja praznik za oči i dušu.To je gastronomska oda radosti i ljubavi .Istinska je sinfonija ulivanja reke u more Neka sva čula uživaju

gastronom avatar


Sastojci za 6 osoba

Smuđ u aspiku -Šofroad
1,5.- kg - smuđa
300.- gr. - mešano povrće smrznuto
100.- gr - crnog luka,
2.- kom. - limunovog soka
1.- kg. - francuska salata gotova
500.- gr - ribljeg aspika
4.- kom. - tvrdo kuvanog jajeta
½.- lit - tatar sosa
3.- dl - belo vino
1.- kom. - lovorov list
20.- gr. - soli
5.- gr. - bibera.
Za dekoraciju:
1. francuskim peršunom
2. kavijarom
3. suvim lososom
4. rakovima jakovskim kapicama

Priprema

Način pripremanja:

  1. Ribu filirati pa oba filea povezati tankim kanapom. Lepo formirati i posoliti .
  2. Mešano povrće , glavu i kosti staviti u posudu za kuvanje ribe . Naliti vodom tako da ogrezne.
  3. Dodati začine , vino , limunov sok, i sve to kuvati oko pola sata. Zatim procediti i tako dobijemo riblji fond.
  4. U riblji fond dodati riblje fileje i lagano poširati oko šest min,. Izvaditi iz fonda i ribu rashladiti držati u frižider do upotrebe.
# Fond procediti kroz gazu i cvrsto platno – etaminsko. Dodamo fondu na jedan lit. 60.- gr.- želatina. Kratko ga kuvati i rasbistriti sa dva ulupana belanca.
  1. Dobro ohlađene fileje smuđa iseći na jednake komade i servirati na podlogu francuske salate.
  2. Dekorisati slično. Tatar sos se servira posebno .
  3. Velike komade ribe kad treba kuvati u celo u zavisnosti od veličine ribe, kuvamo od 30’ – 40’—min. .
  4. Ribu treba šmizirati tempiranim aspikom ili šofroadirati kao što se vidi na slici.

Posluživanje

Jelo služiti kao hladno predjelo i za potrebe hladnog buffeta


Нема коментара: