Žuta juha:
Pirjati na ulju luk i mrkvu te dodati bundevu, vodu i sol. Kuhati 40 minuta. Sve izmiksati.
Smeđa juha:
Pirjati na ulju luk i mrkvu te dodati kuhani grah i vodu. Kuhati 40 minuta. Pred kraj začiniti. Sve izmiksati.
Obje guste izmiksane juhe paralelno ulijevati u tanjur. Ukrasiti s po jednim komadićem druge juhe.
Jesenja pečenka
Jesenja pečenka bundeva težine oko 1,5 kg (predlažemo hokaido bundevu)
1 poriluk (široko narezan)
50 g brokule
250 g seitana (mariniran, narezan na kockice)
150 g tofua
1 paprika narezana na trakice
50 g oraha
tamno sezamovo ulje
brašno tip 850
1 šalica mrkve narezane na kockice
soja-sos
sol
Pažljivo prerezati vrh bundeve, očistiti je od koštica i meso iznutra posoliti.
Pripremiti smjesu za punjenje: seitan uvaljati u brašno i popržiti na malo ulja. Pirjati poriluk te mu dodati mrkvu, zatim brokulu, tofu, prepržene orahe te na kraju prženi seitan. Kratko propirjati sve zajedno te smjesom napuniti bundevu te poklopiti vlastitim "poklopcem" (odnosno, odrezanim gornjim dijelom bundeve) koji treba pričvrstiti čačkalicama.
Peći oko sat i pol na 200 C.
Savjet: Pečete li jednu od slatkih vrsta, prije nego bundevu stavite u pećnicu, dobro joj posolite meso. Bit će slađa! Salata od svežeg sira i tikve bundeve (salata),
Sastojci:
žuta tikva-bundeva
600 g bjelovarski svježi sir
glavica endivije (salate)
glavica putarice (salate)
2 crna tartufa ili šampinjona
vlasac
limun
30 g maslaca
maslinovo ulje
Opis:
Očišćenu bundevu kratko kuhajte (15 minuta), ocijedite i osušite.
Lagano pirjajte nasjeckani vlasac na rastopljenom maslacu, dodajte komadiće bundeve, sitno nasjeckane tartufeili šampinjone, sol i biber pa promiješajte.
Operite i očistite salate te odvojite listove. Premjestite uposudu, začinite s uljem i soli te dodajte kašiku sira i tikvu s tartufimaili šampinjonima. Ukrasite limunovom korom i poslužite. Kukuruzna razljevusa sa bundevom
Potrebno:
3 jaja
2 dl. slatkog mlijeka
1 dl. kiselog mlijeka ili jogurta
1 dl. ulja
200 gr. kravljeg ili ovcijeg sira
300 grama mlade bundeve (tikvice)
130 gr. kukuruznog griza
70 gr. bijelog brasna
1 kasika praska za pecivo i SÖ
tecnog margarina koji stavite u tepsiju i ugrijete u rerni
Priprema:
Umutiti pjenasto jaja, zatim dodati slatko i kiselo mlijeko, ulje, sir i posoliti, lagano promjesati, dodati kukuruzni griz, bijelo brasno i prasak za pecivo i opet lagano promjesati, bundevu(tikvicu) koju ste ogulili i sitno isjeckali na kockice dodate i ponovo ravnomjerno promjesate da nebude grudvica od brasna, izvadite tevsiju vec zagrijanu sa margarinom i smjesu istresete, u tevsiju vratite u rernu i pecete na 200 C oko 40 minuta ali gledate da vam lijepo porumeni, tako vrucu razljevusu isjecete na zeljene kocke i pokajmacite, mozete uz to piti i Ajran ili jogut Kukuruzna razljevusa sa bundevom Pisto Maćengo
Sastojci:
plavi patlidžani
paradajz
bundeva
paprika
crni luk
maslinovo ulje
so i biber
Priprema:
Količine sastojaka za ovo jelo odrediti po sopstvenom ukusu. Ovo je jelo za kulinare koje vole da eksperimentišu u svojoj kuhinji. Prvo ispržiti krupno isečen crni luk i papriku, pa kad je napola prženo dodati patlidžan isečen na kocke i bundevu.
Kada se sve ovo izdinsta, ali da ostane mekano, dodati paradajz koji je prvo poparen u vreloj vodi, oljušten i isečen na kockice. Jelo se dinsta dok ne ispari sva tečnost. Tada dodati biber i so po ukusu i servirati kao prilog uz neko meso ili jednostavno uz bareni krompir.
_________________
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар